Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa.


BlogRoku.pl

~~w razie jakichkolwiek pytań lub sugestii dot. bloga prosze pisać na cytrynka006@o2.pl
~~
Aby zobaczyć jak testuje produkty 'Pomysł na...' kliknij tutaj

26 sty 2013

Piernik dyniowy


SKŁADNIKI:
500g dyni
1 średnia marchew (około 150g)
375g mąki pszennej
110g cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej sproszkowanej
10g imbiru mielonego
125ml mleka
125ml oleju
2 białka + 1 cale jajko

PRZYGOTOWANIE:
Marchew obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dynię płuczemy i kroimy w kostkę.  Marchew i dynię wkładamy do garnka i dusimy w niewielkiej ilości wody do miękkości.  Mąkę, cukier, sodę, kakao, sól, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, gałkę muszkatołową i imbir mieszamy w misce. W drugim naczyniu mieszamy olej, jajka i mleko aż powstanie jednolita konsystencja.  Gdy warzywa rozgotują się odstawiamy do ostygnięcia a suche i mokre składniki mieszamy razem i wrzucamy do warzyw (zimnych lub ledwo ciepłych). Mieszamy dokładnie ale krótko. Wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki (30x11cm). Pieczemy w temperaturze  210 stopni około 34-40 minut. 

1 komentarz: