500g dyni
1 średnia marchew (około
150g)
375g mąki pszennej
110g cukru
trzcinowego
2 łyżeczki proszku
do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki przyprawy
do piernika
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka sody
oczyszczonej
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
sproszkowanej
10g imbiru mielonego
125ml mleka
125ml oleju
2 białka + 1 cale
jajko
PRZYGOTOWANIE:
Marchew obieramy,
płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dynię płuczemy i kroimy w
kostkę. Marchew i dynię wkładamy do
garnka i dusimy w niewielkiej ilości wody do miękkości. Mąkę, cukier, sodę, kakao, sól, proszek do
pieczenia, przyprawę do piernika, gałkę muszkatołową i imbir mieszamy w misce.
W drugim naczyniu mieszamy olej, jajka i mleko aż powstanie jednolita
konsystencja. Gdy warzywa rozgotują się
odstawiamy do ostygnięcia a suche i mokre składniki mieszamy razem i wrzucamy
do warzyw (zimnych lub ledwo ciepłych). Mieszamy dokładnie ale krótko. Wylewamy
ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki (30x11cm). Pieczemy w
temperaturze 210 stopni około 34-40
minut.
fajne ciacho:)
OdpowiedzUsuń