![]() |
Truskawkowe 'Happy' z delicją |
SKŁADNIKI:
12 delicji (180 g)
50g cukru trzcinowego
50g cukru białego
500 g mrożonych truskawek
5 g cukru wanilinowego
400 ml śmietany kremówki 30%
4 łyżki żelatyny
10 łyżek cukru pudru
2 galaretki
![]() |
Truskawkowe 'Happy' z delicją |
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki rozmrażamy w garnku na dużym ogniu. Gdy się rozmrożą dodajemy cukier (oba rodzaje) oraz cukier wanilinowy i gotujemy około 10 minut. Powoli dodajemy 2 łyżki żelatyny i mieszamy aby nie powstały grudki. Gotujemy kolejne 10 minut. Ubijamy śmietanę, dodajemy do niej cukier i rozpuszczone w odrobinie ciepłej wody 2 łyżki żelatyny. Masę truskawkową i śmietanę mieszamy szybkimi ruchami ze sobą by połączyły się w gładką masę a następnie wylewamy do tortownicy, układamy delicje zanurzając je lekko i odstawiamy do zastygnięcia. Gdy masa zastygnie zalewamy ciasto dwiema rozpuszczonymi galaretkami.
mniamm jaka rozpusta
OdpowiedzUsuńpoproszę o jeden kawałek :)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne kolorki :)
OdpowiedzUsuńbrzmi ciekawie, chyba będę musiała wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńwypocznijwpolsce