Ciasto:
3 żółtka
370 ml mleka
10 dkg drożdży
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
100 g masła
Nadzienie:
3 łyżeczki kakao
3 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka cukru
2 łyżki płatków migdałowych
100g masła
1 jabłko
szczypta cynamonu
1 łyżka rumu
Dodatkowo:
białko do posmarowania
Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, żółtka i rozkruszone drożdże. Rozcieramy. Dolewamy ostygnięte mleko (gdy ciasto będzie za twarde dolewany jeszcze odrobinę mleka) i mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Do naczynia wkładamy masło w temperaturze pokojowej i dosypujemy do niego cukier, migdały, kakao, cynamon i mieszamy. Jabłko myjemy, obieramy, wydrążamy środek i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nadzienia i dolewamy rum. Mieszamy.
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 3 części, wałkujemy każdy cienko (na kształt kwadratu) i smarujemy cienko przygotowaną masą. Zwijamy równo w rulon i przekrawamy go wzdłuż. Podłużne połówki zwijamy ze sobą i sklejamy w okrąg. Zawijaniec układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przed włożeniem ciasta do piekarnika smarujemy je białkiem. Pieczemy 35 minut (do zarumienienia)
fajne:) ja dalej nie pieke ale sobie ogladam:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie smakołyki. Chętnie się poczęstuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNiestety nie powala na kolana. Myslałem, że będzie bardziej zbliżony do oryginału. Trzymaj się oryginalnych receptur to będzie grono wielbicieli. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie to wygląda, ciekawa jestem jak smakuje :) maxrekl
OdpowiedzUsuńoj koniecznie muszę wypróbować ten przepis :) strefa pasji
OdpowiedzUsuń