Babka piaskowa z figą |
SKŁADNIKI:
1 kostka masła
220g cukru
4 jajka
155g mąki pszennej
155g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka figi w słodkim syropie
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielamy od żółtek. Sypkie składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce. Miękkie masło miksujemy ze szczyptą soli na puszystą masę i dalej miksując dodajemy stopniowo cukier i po jednym żółtku. Do tak przygotowanej masy wsypujemy sypkie składniki. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Figi kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (lub mąką) formy keksowej (ok 30 cm). Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Szanowni Państwo!
OdpowiedzUsuńJestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.
Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: www.ebadania.pl/97797035d63e99d8
Dziękuję za poświęcony czas,
Agata Ornafa.