Niestety pojawił się mały problem. Mojego laptopa szlag trafił i najprawdopodobniej w naprawie jakiś czas pobędzie... Jak na razie mam 'zastępczy' laptop. Mam nadzieje jednak, ze uda mi się nadgonić trochę zaległości. ~Eliza
SKŁADNIKI:
Babka kakaowo-waniliowa |
1 szklanka cukru
6 jajek
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka masła
1 łyżka kakao
0,5 laski wanilii
PRZYGOTOWANIE:
Do jednego naczynia przesiewamy mąkę pszenną, budyń, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier po jednym żółtku (z każdym żółtkiem miksujemy około minutę). Do gładkiej masy dodajemy wanilię, sypkie składniki i przestudzony tłuszcz. Mieszamy.
Formę keksową (ok 30 cm) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i wylewamy 2/3 ciasta. Do reszty ciasta dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na wierzch jasnej części. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Podajemy posypaną cukrem pudrem.
Wspaniała... Kusi swoim wyglądem :)
OdpowiedzUsuń