PRZYGOTOWANIE:
Mięso:0,5 kg schabu
Bułka tarta
Jajko
Sól
Pieprz
Sos:
220g Świeżych kurek
Duża garść świeżej natki pietruszki
Mała garść świeżego koperku
sól
pieprz
4000ml śmietany 18%
3 łyżki masła
1 cebula
Dodatki:
1,5 kg Ziemniaków
sól
świeży posiekany koperek
PRZYGOTOWANIE:
Kurki czyścimy , płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem połówki cebuli. Następnie przepuszczamy przez maszynkę , kroimy drobno cebulę i smażymy kurki wraz z cebulą na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem, w tym czasie obieramy ziemniaki i nastawiamy w wodzie , solimy. Mięso płuczemy, rozbijamy , obtaczamy w jajku z solą i pieprzem a następnie w bułce. Smażymy na oleju. Do sosu dodajemy posiekane zioła a następnie śmietanę, doprowadzamy do zagotowania i zestawimy z ognia.
teraz kurkowo tu i ówdzie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam kurki :]
Ogólnie to potrawa właściwie wcale nie taka trudna i nie jakoś przesadnie nawymyślana. Jak ktoś ma kurki pod ręką to fajnie by było coś takiego przy pichcić. Pozdrawiam i zapraszam na nasze forum Mozna tam wypromować swojego bloga :)
OdpowiedzUsuńPyszne rzeczy :)))
OdpowiedzUsuńzosiaradzi
Klasyka! Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Niezastąpiony schab :) genialny w każdym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam