SKŁADNIKI:
pół kilograma mąki pszennej1 szklanka mąki pełnoziarnistej
pół litra ciepłej wody
5 dkg drożdży
łyżeczka soli
margaryna do posmarowania formy
mak do posypania
1 jajko
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody a następnie mieszamy wszystkie składniki w misce do wyrobienia się ciasta. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy tak by nie kleiło się do rąk i wkładamy do okrągłej blaszki np. tortownicy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Wyrośnięte ciasto smarujemy odrobiną wody, posypujemy makiem i nacinamy a następnie wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 40 minut (termoobieg).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz