łyżeczka cukru waniliowego
100 gram czekolady mlecznej
4 jajka
150 g margaryny
650 g mąki,
250 g cukru,
1/4 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szczypta soli
1 łyżeczka miodu
kilka kropelek aromatu waniliowego
Margarynę rozpuszczamy w dużym naczyniu i ostudzamy, a
następnie dodajemy pojedynczo jajka za każdym razem dokładnie mieszając. Po
wbiciu wszystkich jajek dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy ,
aromat oraz cukier i znów dokładnie miksujemy około 5 minut. Dodajemy szczyptę
soli oraz miód i znów mieszamy. Do naczynia z masą przesiewamy mąkę. Tabliczkę
czekolady dzielimy na 2 części (3/4 oraz ¼). Większą część czekolady ścieramy
na tarce i wrzucamy do ciasta, miksujemy. Pozostałą część czekolady kroimy
nożem na małe kawałki. Ciasto wylewamy do papilotek lub silikonowych foremek na
muffinki i posypujemy pokrojoną czekoladą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni
przez 20 minut.
Dodaję do zakładek, bo przepis wydaje się być smakowity!
OdpowiedzUsuń