Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa.


BlogRoku.pl

~~w razie jakichkolwiek pytań lub sugestii dot. bloga prosze pisać na cytrynka006@o2.pl
~~
Aby zobaczyć jak testuje produkty 'Pomysł na...' kliknij tutaj

24 lis 2012

Snickers

Słodkie, sycące i pyszne ciasto z masą i karmelem. Zrobiłem je tak bez okazji i po niedługim czasie zostało już tylko kilka kawałków - rodzince smakowało.Czytając gdzieś, że to bardzo pracochłonne ciasto długo czekałem by wypróbować przepis na nie, odkładając go ciągle na bok i piekąc ciasta wymagające znacznie mniej roboty. To był błąd - ciasto wcale nie pochłania połowy dnia a jest pyszne :) 
SKŁADNIKI:

Snickers
Snickers
Ciasto:
trch1 łyżka mleka
2 jajka
0,5 kg mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki sody
60ml wody
2 łyżki miodu
Krem budyniowy:
0,5l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
2 żółtka
250g margaryny
Masa orzechowa (na 3 placek) :
300 g orzechów
100 g cukru
150 g margaryny
2 łyżki miodu
Dodatkowo:
kilka łyżeczek dżemu mirabelkowego


PRZYGOTOWANIE:
                 Mąkę przesiewamy do dużej miski w której będzie przygotowywane ciasto. Dodajemy  cukier, mleko, jajka, miód. Sodę wsypujemy do szklaneczki i zalewamy 60ml wody, rozpuszczamy a następnie dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy. Na wysypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto i wyrabiamy chwilę, odkładamy i przykrywamy ściereczką.
                 Orzechy łuskamy, kroimy na drobniejsze kawałki a w garnku rozpuszczamy margarynę,  po czym dodajemy do niej orzechy, cukier i miód i na średnim ogniu gotujemy ciągle mieszając 10 minut. Po upłynięciu tego czasu zwiększamy ogień i energicznie mieszamy do czasu, aż ze składników powstanie karmel. Odłożone ciasto dzielimy na 3 porcje, wałkujemy i pojedynczo pieczemy na blaszce wyłożonej papierem w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Na jeden z placków przed upieczeniem wykładamy karmel z orzechami i dopiero wtedy wkładamy do piekarnika.
                Połowę mleka doprowadzamy do wrzenia z cukrem od czasu do czasu mieszając by mleko nie wykipiało ani nie przypaliło się. Pozostałą część rozmieszać z mąką i żółtkami. Mieszankę wlewamy powoli do gotującego się mleka ciągle mieszając. Budyń gotujemy chwilę i odstawiamy do ostudzenia. Zimny budyń mikserem ucieramy z margaryną.
                Przygotowane ciasto przekładamy w kolejności (od dołu): placek, dżem mirabelkowy, masa, placek, masa, placek z karmelem.

10 komentarzy:

  1. ciekawy przepis :) ciasto apetycznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam to ciasto:) ale robię go od wielkiego dzwonu, ciekawe połączenie z tym dżemem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto jest na mojej liscie do zrobienia juz dwa lata! Co chwile wygrywaja z nim inne przepisy, ale czas to w koncu zmienic! Apetyczne zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I mnie kusi to ciasto - muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. znam to ciacho, pysznie u Ciebie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Z pewnością jest pyszne - dodatek orzeszków w karmelu to gwarantuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. od bardzo dawna kusi mnie by je zrobić, Twoje wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń