Ciasto:
2 czubate szklanki maki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1\4 szklanki cukru
2,5 łyżki miodu
65 g margaryny
jajko
2 łyżki śmietany
Do środka:
1 kg jabłek
cynamon
cukier
(zamiast tych dwóch składników można dosypać po prostu
cukier cynamonowy)
Dodatkowo:
białko do posmarowania
cukier waniliowy do posypania
Jabłka obieramy i trzemy na tarce. Smażymy z dodatkiem
cukru i cynamonu do miękkości. Studzimy. Na stolnicy zagniatamy ciasto z
podanych składników a następnie wałkujemy je i wykrawamy kwadraty. Nakładamy
jabłka i składamy w trójkąty. Smarujemy białkiem, posypujemy cukrem waniliowym
i układamy na blaszce. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz