Ciasto:
0,5 kg mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
szklanka letniego mleka
Farsz:
30 dkg pieczarek
2 cebule
łyżka maku
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozrabiamy w letnim mleku a następnie dodajemy
resztę składników i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia
przykrywając ściereczką. Pieczarki kroimy w kosteczkę, cebulę siekamy, dodajemy
mak i mieszamy. Po około 30 minutach,
gdy ciasto wyrośnie przekładamy je a stolnicę i wyrabiamy podsypując mąką. Formujemy
kulki i faszerujemy je nadzieniem z pieczarek. Pieczemy 15-20 minut w
temperaturze 150 stopni.
Proszę o uzupełnienie składu ciasta o drożdże - pewnie ok. 3 dag świeżych.
OdpowiedzUsuń