SKŁADNIKI:
Mini pizzerinki z cebulą i pieczarkami |
0,5 kg mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
szklanka letniego mleka
20g drożdży
Na wierzch:
ketchup
mak
2 cebule
20 pieczarek
20dkg sera żółtego
Do wysokiego naczynia wylewamy mleko i rozpuszczamy w nim
drożdże, a następnie dodajemy pozostałe składniki (zostawiamy trochę mąki by
później podsypać – około 50 g) i dokładnie mieszamy. Odstawiamy przykryte
ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po upływie tego czasu przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je
podsypując reszta mąki aż nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto rwiemy rękami i
formujemy kuleczki a z nich rozwałkowujemy placuszki. Smarujemy ketchupem,
posypujemy pokrojoną cebulą wymieszaną z makiem, pieczarkami i startym serem.
Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Pyszna przekąska.
OdpowiedzUsuńZapraszam do dodania przepisu do akcji pieczarkowej- jeszcze trwa do północy. Proszę pamiętać o dodaniu we wpisie banerka akcji lub linku do zaproszenia na blogu i dodaniu na Durszlaku.
Banerek wstawiony, a co on daje? :D
OdpowiedzUsuńTeraz trzeba dodać wpis w akcji na Durszlaku
OdpowiedzUsuń1. Wchodzisz w daną akcję
2. Klikasz na przycisk DODAJ WPIS w prawym górnym rogu
3. Pojawiają Ci się Twoje przepisy z czasu trwania akcji – dodajesz ten właściwy
4. Czekasz na moją akceptację
Dodawaj, bo niedługo się kończy, a jeszcze ja muszę kliknąć akceptację.
Ania
Oiiii :D może następnym razem :>
OdpowiedzUsuńBo nie wiedziałam o co chodzi :d
mniam mniam,super Grześ sie tu urządziłeś.pozdrawiam
OdpowiedzUsuń