Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa.


BlogRoku.pl

~~w razie jakichkolwiek pytań lub sugestii dot. bloga prosze pisać na cytrynka006@o2.pl
~~
Aby zobaczyć jak testuje produkty 'Pomysł na...' kliknij tutaj

30 kwi 2012

Kluski śląskie z sosem jasnym z piersią z kurczaka


Kluski śląskie z sosem jasnym z piersią z kurczaka
Kluski śląskie z sosem jasnym z piersią z kurczaka
SKŁADNIKI:
Kluski:
1,5 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
sól
mąka ziemniaczana
Sos:
1 torebka Sosu Pieczeniowego Jasnego
połówka piersi z kurczaka
pieprz


PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa i uklepujemy w garnku lub misce a następnie dzielimy ‘na cztery’. Czwartą część ziemniaków wyjmujemy (kładziemy na reszcie ziemniaków) i w to miejsce sypiemy mąkę ziemniaczaną równo z brzegami ziemniaków. Wbijamy jako, solimy i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy dłońmi wałki i kroimy na mniejsze części, formujemy kulki i palcem robimy dziurkę. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i podsmażamy na małej ilości tłuszczu. Sos rozrabiamy zgodnie z opisem na opakowaniu i gotujemy przez chwilę z piersią z kurczaka. Dodajemy pieprz, Polewamy kluski. 

1 komentarz:

  1. Jak można gotować na torebkach. Byłoby mi wstyd umieszczać taki przepis w Internecie.

    OdpowiedzUsuń