Kluski:
1,5 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
sól
mąka ziemniaczana
Sos:
1 torebka Sosu Pieczeniowego Jasnego
połówka piersi z kurczaka
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa
i uklepujemy w garnku lub misce a następnie dzielimy ‘na cztery’. Czwartą część
ziemniaków wyjmujemy (kładziemy na reszcie ziemniaków) i w to miejsce sypiemy mąkę
ziemniaczaną równo z brzegami ziemniaków. Wbijamy jako, solimy i zagniatamy
ciasto. Z ciasta formujemy dłońmi wałki i kroimy na mniejsze części, formujemy kulki
i palcem robimy dziurkę. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i podsmażamy na małej
ilości tłuszczu. Sos rozrabiamy zgodnie z opisem na opakowaniu i gotujemy przez
chwilę z piersią z kurczaka. Dodajemy pieprz, Polewamy kluski.
Jak można gotować na torebkach. Byłoby mi wstyd umieszczać taki przepis w Internecie.
OdpowiedzUsuń