Ciasto ''Pychotka'' |
SKŁADNIKI:
Ciasto:
200g margaryny
1 łyżeczka amoniaku
400g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
4 jajka
2 łyżki śmietany
Jabłka:
2kg jabłek
cynamon
cukier
otarta skórka z limonki
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy
a następnie odkładamy ciasto na bok. Jablka myjemy, obieramy i trzemy na tarce
a następnie dodajemy cynamon, cukier i odstawiamy aż jabłka puszczą sok.
Odlewamy go i dodajemy otartą skórkę z limonki. Mieszamy. Połową ciasta wykładamy nasmarowaną tłuszczem
blaszkę i na wierzch wykładamy jabłka. Wałkujemy drugą połowę ciasta i układamy
na wierzchu. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz