1kg maki
2 kostki margaryny
100g drożdży
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
1\2 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka soli
5 łyżek cukru
5 łyżek śmietany
1 opakowanie marmolady (dowolnie)
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku a następnie dodajemy
cukier i sól. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Margarynę rozpuszczamy, studzimy
i dodajemy do mleka. 900 g mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia do
naczynia z resztą składników. Dodajemy śmietanę, wbijamy jajka i mieszamy ręką
i odstawiamy przykrywając ściereczką by ciasto wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoja objętość przekładamy
je na stolnicę podsypując resztą mąki i zagniatamy. Następnie wałkujemy i
wykrawamy trójkąty. Smarujemy je nadzieniem (marmoladą) zwijamy jak rogaliki. Pieczemy w temp 150
stopni przez 25-30 minut.
uwielbiam wszystko to co zawiera w sobie drożdże..dodałam do ulubionych ponieważ szukam dobrego przepisu na takowe rogaliki:)))
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszelkiego rodzaju rogaloiki :) Dawno nie jadłam
OdpowiedzUsuń