500g płatów śledziowych
8 łyżek sproszkowanych suszonych grzybów
4 cebule
olej
pieprz czarny mielony
szczypta papryki mielonej słodkiej
szczypta papryki mielonej ostrej
pół szklanki octu
pół małego słoiczka koncentratu pomidorowego
majeranek
Śledzie moczymy w wodzie co jakiś czas ją wymieniając. Przed ostatnim moczeniem do wody wlewamy ocet i moczymy około 1h. Po tym czasie śledzie odsączamy na ściereczce i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w cienkie półtalarki i przekładamy w dowolnym naczyniu w kolejności śledzie, suszone grzyby (posypać), cebula, przyprawy do wyczerpania się składników. W dużej ilości oleju mieszamy koncentrat i polewamy nim śledzie. Pozostawiamy w lodówce np. na noc by się ‘przeżarło’
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz