Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa.


BlogRoku.pl

~~w razie jakichkolwiek pytań lub sugestii dot. bloga prosze pisać na cytrynka006@o2.pl
~~
Aby zobaczyć jak testuje produkty 'Pomysł na...' kliknij tutaj

19 lut 2012

Kapusta pieczona

SKŁADNIKI:
3 kg kapusty kiszonej
1 mała biała kapusta
świeża kaczka cala – ok 2 kg
1 kg karkówki   
2 udka z kurczaka
oliwa z oliwek
Do smaku:
majeranku 
pieprzu  
soli  
bazylii
oregano
przyprawa kebab-gyros
papryki słodkie mielonej
koperku suszonego   
suszona natka pietruszki   
selera suszonego   
przyprawy do bigosu
kilka sztuk ziela angielskiego
kilka liści laurowych  


 PRZYGOTOWANIE:
Kaczkę oczyszczamy, płuczemy i wkładamy do dużego garnka z wodą. Udka oczyszczamy i wkładamy do garnka z kaczką. Gotujemy z mięsa rosół dodając warzywa, sól, pieprz, suszoną natkę pietruszki, suszoną natkę selera, koperek suszony. Mięso wyciągamy, studzimy i zdejmujemy z kości. Karkówkę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dorzucamy do naczynia z ugotowanym mięsem.  Połowę kapusty kiszonej  zalewamy wodą i odstawiamy na jakiś czas by nie była tak kwaśna (czynność powtarzamy kilka razy w czasie dalszych czynności) a drugą połowę płuczemy tylko raz i wkładamy do garnka. Główkę białej kapusty płuczemy i szatkujemy a następnie wkładamy do garnka z raz wypłukaną kapustą.  Kapustę którą moczyliśmy kilka razy dokładnie wyciskamy i dodajemy do reszty kapusty a następnie mieszamy i dolewamy odrobinę oliwy oraz dodajemy sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy których nie dodawaliśmy do rosołu.  Dokładnie wymieszane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i zapiekamy w 150 stopniach przez 30 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy około 3 godzin. Po upływie tego czasu wyjmujemy kapustę z piekarnika, mieszamy i pieczemy następne 3 godziny w temperaturze 220 stopni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz