3 kg kapusty kiszonej
1 mała biała kapusta
świeża kaczka cala – ok 2 kg
1 kg karkówki
2 udka z kurczaka
oliwa z oliwek
Do smaku:
majeranku
pieprzu
soli
bazylii
oregano
przyprawa kebab-gyros
papryki słodkie mielonej
koperku suszonego
suszona natka pietruszki
selera suszonego
przyprawy do bigosu
kilka sztuk ziela angielskiego
kilka liści laurowych
Kaczkę oczyszczamy, płuczemy i wkładamy do dużego garnka z wodą. Udka oczyszczamy i wkładamy do garnka z kaczką. Gotujemy z mięsa rosół dodając warzywa, sól, pieprz, suszoną natkę pietruszki, suszoną natkę selera, koperek suszony. Mięso wyciągamy, studzimy i zdejmujemy z kości. Karkówkę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dorzucamy do naczynia z ugotowanym mięsem. Połowę kapusty kiszonej zalewamy wodą i odstawiamy na jakiś czas by nie była tak kwaśna (czynność powtarzamy kilka razy w czasie dalszych czynności) a drugą połowę płuczemy tylko raz i wkładamy do garnka. Główkę białej kapusty płuczemy i szatkujemy a następnie wkładamy do garnka z raz wypłukaną kapustą. Kapustę którą moczyliśmy kilka razy dokładnie wyciskamy i dodajemy do reszty kapusty a następnie mieszamy i dolewamy odrobinę oliwy oraz dodajemy sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy których nie dodawaliśmy do rosołu. Dokładnie wymieszane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i zapiekamy w 150 stopniach przez 30 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy około 3 godzin. Po upływie tego czasu wyjmujemy kapustę z piekarnika, mieszamy i pieczemy następne 3 godziny w temperaturze 220 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz