Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa.


BlogRoku.pl

~~w razie jakichkolwiek pytań lub sugestii dot. bloga prosze pisać na cytrynka006@o2.pl
~~
Aby zobaczyć jak testuje produkty 'Pomysł na...' kliknij tutaj

6 lis 2011

Papryka faszerowana ryżem i mięsem


SKŁADNIKI:
8 średnich papryk czerwonych
4 pomidory
200g ryżu brązowego długiego
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 jajka
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
cebula
pół szklanki wody
10 dkg żółtego sera
do smaku:
bazylia suszona
papryka mielona słodka
pieprz czarny
kucharek lub warzywko
SOS:
2 papryki
330g śmietany 18%
pół cebuli
2 ząbki czosnku
kucharek lub warzywko
oliwa z oliwek
łyżka koncentratu pomidorowego



PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę średniej wielkości i podsmażamy na oliwie z oliwek. Do zeszklonej cebulki dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Pomidory myjemy, kroimy i wrzucamy do garnka, dolewamy odrobinę oliwy i dokładamy cebulę i czosnek. Na patelni podsmażamy mięso mielone które następnie przekładamy do garnka z pomidorami. W osobnym garnku gotujemy ryż, następnie dodajemy do garnka z warzywami i mięsem i gotujemy około 20 minut przyprawiając kucharkiem(lub warzywkiem), pieprzem, papryką, bazylią. Po upływie 20 minut zdejmujemy z ognia i studzimy. Gdy ostygnie wbijamy 2 jajka i dokładnie mieszamy. Nakładamy do przekrojonych na połówki, oczyszczonych papryk i przykrywamy plasterkiem żółtego sera. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 20-25 minut.
Sos:
Odrobinę oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni i podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojony drobno czosnek i paprykę. Doprawiamy kucharkiem lub warzywkiem, dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę i gotujemy kolejne 5 minut. Miksujemy dokładnie blenderem i gotujemy jeszcze 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz