Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa.


BlogRoku.pl

~~w razie jakichkolwiek pytań lub sugestii dot. bloga prosze pisać na cytrynka006@o2.pl
~~
Aby zobaczyć jak testuje produkty 'Pomysł na...' kliknij tutaj

7 lis 2011

Ananasowo-waniliowe słodkie przekąski


SKŁADNIKI:

Ciasto:
szklanka mąki pełnoziarnistej
szklanka mąki pszennej
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy
2 łyżki proszku budyniowego śmietankowego
220g margaryny Kasi
łyżka miodu
łyżka śmietany 18%
jajko
Mus:
2 ananasy
Warstwa Serkowa:
4 serki homogenizowane waniliowe 135g
4 żółtka
Beza:
4 białka
¾ szklanki cukru
kisiel truskawkowy
szczypta soli


PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Ananasy obieramy, wydrążamy środki, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy podlewając odrobiną wody. Ugotowany ananas miksujemy blenderem. Serki homogenizowane mieszamy z czterema żółtkami (mikserem) i odstawiamy. W foremki na babeczki/muffinki wykładamy trochę ciasta, formujemy dołek a następnie w środek nakładamy mus ananasowy i zalewamy serkiem. Zapiekamy 10 minut w temp. 150 stopni z termoobiegiem.
Wyjmujemy podpieczone muffinki. Ubijamy białka ze szczyptą soli a następnie dodajemy cukier i kisiel truskawkowy. Nakładamy bezę na muffinki i pieczemy 15 minut w temp. 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz