Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa.


BlogRoku.pl

~~w razie jakichkolwiek pytań lub sugestii dot. bloga prosze pisać na cytrynka006@o2.pl
~~
Aby zobaczyć jak testuje produkty 'Pomysł na...' kliknij tutaj

8 lis 2011

Chleb śniadaniowy

SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki otrębów pszennych
1/3 szklanki otrębów żytnich
1/3 szklanki otrębów owsianych
1 jajko
60g margaryny
sól
6 dkg drożdży
1 szklanka letniej wody
mak do posypania


PRZYGOTOWANIE:

W wodzie rozpuszczamy drożdże. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Resztę składników dokładnie mieszamy w misce a następnie dodajemy rozpuszczone drożdże i margarynę. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po podrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy z niego wałek który następnie przekładamy do keksówki i odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie smarujemy odrobiną wody, posypujemy makiem i nacinamy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz