SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki otrębów pszennych
1/3 szklanki otrębów żytnich
1/3 szklanki otrębów owsianych
1 jajko
60g margaryny
sól
6 dkg drożdży
1 szklanka letniej wody
mak do posypania
PRZYGOTOWANIE:
W wodzie rozpuszczamy drożdże. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Resztę składników dokładnie mieszamy w misce a następnie dodajemy rozpuszczone drożdże i margarynę. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po podrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy z niego wałek który następnie przekładamy do keksówki i odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie smarujemy odrobiną wody, posypujemy makiem i nacinamy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz