SKŁADNIKI:
3 jajka
szczypta soli
szklanka cukru pudru
szklanka wiórek kokosowych
czubata szklanka mąki
100 ml wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego
czubata łyżka kakao
2 duże jabłka
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę a następnie dodajemy resztę składników (oprócz jabłek) i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dno tortownicy wykładamy papierem i razem z brzegami smarujemy margaryną, wylewamy ciasto i kilka razy upuszczamy z niewielkiej wysokości na blat by bąbelki powietrza wydostały się na zewnątrz. Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Po upłynięciu czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto jeszcze przez 5 minut.
zoltka tez dodajemy ??
OdpowiedzUsuń