Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa.


BlogRoku.pl

~~w razie jakichkolwiek pytań lub sugestii dot. bloga prosze pisać na cytrynka006@o2.pl
~~
Aby zobaczyć jak testuje produkty 'Pomysł na...' kliknij tutaj

3 gru 2012

Babka piaskowa z figą

Babka piaskowa z figą
Babka piaskowa z figą

SKŁADNIKI:
1 kostka masła
220g cukru
4 jajka
155g mąki pszennej
155g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka figi w słodkim syropie
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielamy od żółtek. Sypkie składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce.  Miękkie masło miksujemy ze szczyptą soli na puszystą masę i dalej miksując dodajemy stopniowo cukier i po jednym żółtku.  Do tak przygotowanej masy wsypujemy sypkie składniki. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Figi kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta.  Mieszamy dokładnie, ale delikatnie. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą (lub mąką)  formy keksowej (ok 30 cm).  Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 60 minut.  Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    OdpowiedzUsuń