Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa.


BlogRoku.pl

~~w razie jakichkolwiek pytań lub sugestii dot. bloga prosze pisać na cytrynka006@o2.pl
~~
Aby zobaczyć jak testuje produkty 'Pomysł na...' kliknij tutaj

1 gru 2012

Babka kakaowo-waniliowa


Niestety pojawił się mały problem. Mojego laptopa szlag trafił i najprawdopodobniej w naprawie jakiś czas pobędzie... Jak na razie mam 'zastępczy' laptop. Mam nadzieje jednak, ze uda mi się nadgonić trochę zaległości. ~Eliza 



SKŁADNIKI:
Babka kakaowo-waniliowa
Babka kakaowo-waniliowa
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
6 jajek
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka masła
1 łyżka kakao
0,5 laski wanilii

PRZYGOTOWANIE:
Do jednego naczynia przesiewamy mąkę pszenną, budyń, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier po jednym żółtku (z każdym żółtkiem miksujemy  około minutę). Do gładkiej masy dodajemy wanilię, sypkie składniki i przestudzony tłuszcz. Mieszamy. 
Formę keksową (ok 30 cm) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i wylewamy 2/3 ciasta.  Do reszty ciasta dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na wierzch jasnej części. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Podajemy posypaną cukrem pudrem.

1 komentarz: