Ciasto:
łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka wody gazowanej mineralnej
2 szklanki mleka
3 łyżki oliwy z oliwek
3 jajka
około 3 szklanki maki pszennej
szczypta soli
mini kosteczka Knorr - czosnek
mini kosteczka Knorr - czosnek
szczypta cukru
Do koloryzacji ciasta:
"Niebieski"- barwnik spożywczy
"Fioletowy" - barwnik spożywczy
"Żółty" – curry, kurkuma lub barwnik spożywczy
"Zielony Jasny" - sałata zielona (kilka liści)
"Zielony Ciemny" - szpinak świeży (można użyć
mrożonego w tedy nie trzeba go blenderować)
"Pomarańczowy" - koncentrat pomidorowy oraz
papryka słodka mielona
"Różowy - Czerwony" - sok z buraków
Mąkę przesiać przez sitko do garnka lub miski a następnie
dodać resztę suchych produktów wraz z rozdrobniona kosteczką Knorr. Wymieszać łyżką i stopniowo dodawać wodę,
mleko, oliwę i jajka ciągle mieszając. Ciasto dzielimy na kilka części (w
zależności od tego ile chcemy mieć kolorów) i dodajemy produkty koloryzujące (w
razie potrzeby (np. sałata, szpinak) blenderujemy). Smażymy naleśniki. Kroimy w
paski i podajemy tak jak na zdjęciu lub wedle własnego uznania np. serkiem
kanapkowym śmietankowym, szynką, ogórkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz