SKŁADNIKI:
Mięso:
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
kilka pieczarek
pół cebuli
ząbek czosnku
jajko
sol
pieprz czarny mielony
papryka słodka mielona
koperek suszony
bułka tarta (do obtoczenia)
oliwa z oliwek (do smażenia)
Mizeria:
2 ogórki
3 łyżki śmietany
pieprz
sól
Dodatkowo:
ryż
PRZYGOTOWANIE:
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy pokrojone drobno pieczarki, posiekaną cebulę, zmiażdżony lub posiekany czosnek, jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy pulpeciki a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Ogórki kroimy na plasterki, posypujemy solą i odstawiamy na chwilę. Odlewamy sok z ogórków, dodajemy śmietanę i pieprz. Mieszamy.
Podajemy z ugotowanym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz