SKŁADNIKI:
pół kilograma karkówki
2 kg pomidorów
oliwa z oliwek
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 papryczki peperoni
kilka listków świeżej bazylii
oregano
majeranek
sól
pieprz
papryka słodka mielona
Dodatkowo:
ugotowane ziemniaki
ogórek
śmietana
sól
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę płuczemy i smażymy na oliwie z oliwek z każdej strony. Cebulę obieramy, kroimy w półtalarki i dusimy w rondlu przez 15 minut. Do rondla dokładamy karkówkę, posiekany czosnek, pomidory pokrojone w kostkę a także przyprawy. Sos dusimy 5-6 godzin na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy rozgniecione papryczki i gotujemy kolejną godzinę. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ogórki obieramy, kroimy i opcjonalnie mieszamy ze śmietaną i solą. Mięso kroimy na kawałki i podajemy z ziemniakami i ogórkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz