Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa.


BlogRoku.pl

~~w razie jakichkolwiek pytań lub sugestii dot. bloga prosze pisać na cytrynka006@o2.pl
~~
Aby zobaczyć jak testuje produkty 'Pomysł na...' kliknij tutaj

29 maj 2013

Zapiekana rolada mięsna z serem, szynką i pieczarkami

SKŁADNIKI:
1 kg łopatki wieprzowej
300g pieczarek
3 łyżki masła
1 opakowanie serka topionego Hochland
100 g szynki według uznania
bułka tarta
jajko
papryka słodka mielona
ząbek czosnku
sól
pieprz czarny mielony
koperek suszony
suszona natka pietruszki
pieprz ziołowy


PRZYGOTOWANIE:
Mięso płuczemy, kroimy i przepuszczamy na drobnych oczkach przez maszynkę. Dodajemy bułkę, jajko, paprykę, posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz, koperek , natkę pietruszki, pieprz ziołowy i dokładnie mieszamy. (Mięso nie może być zbyt twarde lecz też zbyt rzadkie) Mięso odstawiamy na chwilę w tym czasie myjemy i kroimy pieczarki które następnie podsmażamy na maśle z solą i pieprzem. Pieczarki studzimy. Mięso przekładamy na blat i formujemy z niego prostokąt (mięso powinno być elastyczne tak aby można było je bez problemu zwinąć). W czasie przygotowywania rolady nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wykładamy pieczarki następnie układamy szynkę a na nią ser, zwijamy. Przekładamy na blaszkę nieprzywierającą wysmarowaną lekko tłuszczem. Pieczemy około 60min w tem. 180stopni. Po upływie około 30-40min przykrywamy roladę folią aluminiową żeby nie wyschła.

1 komentarz:

  1. świetne połączenie smaków:) wygląda rewelacyjnie. pozdrawiam: martawkuchni.blog.pl

    OdpowiedzUsuń