Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa.


BlogRoku.pl

~~w razie jakichkolwiek pytań lub sugestii dot. bloga prosze pisać na cytrynka006@o2.pl
~~
Aby zobaczyć jak testuje produkty 'Pomysł na...' kliknij tutaj

31 maj 2013

Ciasto z kefirem i batonem Snickers

SKŁADNIKI:
Ciasto: 2,5 szklanki mąki
1 laska wanilii
0,5 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 batoniki snickers
szczypta soli
400 ml kefiru
0,5 szklanki oleju
3 jajka
1 szklanka maku z puszki
0,5 jabłka
+ 3-4 połówki brzoskwiń z puszki

Kruszonka:
7 łyżek cukru
10 łyżek maki
120 g masła


PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy przez sitko, laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wydrążamy nasionka, dodajemy do mąki wraz z cukrem, proszkiem do pieczenia, sola i dokładnie mieszamy. Batoniki kroimy na różne kawałki, małe i duże i dodajemy do mąki. Całość dzielimy na dwie części, pierwsza z nich to 1\4 a druga to 3\4. Do mniejszej części dodajemy starte na grubych oczkach jabłko oraz mak z puszki. Następnie łączymy składniki mokre: kefir, olej, jajka i ubijamy do otrzymania jednolitej konsystencji. 1\4 dodajemy do mniejszej porcji ciasta a resztę to większej, dokładnie mieszamy mikserem na wolnych obrotach i odstawiamy na czas nagrzania piekarnika. W czasie nagrzewania piekarnika kroimy brzoskwinie i przygotowujemy kruszonkę, wszystkie składniki przekładamy do miseczki i wyrabiamy aż otrzymamy grudki. Ciasto wylewamy według uznania, na nie kładziemy brzoskwinie, a następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy 50 min w temp 180sto.

3 komentarze: