Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa.


BlogRoku.pl

~~w razie jakichkolwiek pytań lub sugestii dot. bloga prosze pisać na cytrynka006@o2.pl
~~
Aby zobaczyć jak testuje produkty 'Pomysł na...' kliknij tutaj

13 lut 2013

Blok czekoladowy z migdałami


SKŁADNIKI:
0,5 szklanki mleka
6 łyżek kakao
250 g margaryny
1 szklanka cukru trzcinowego
1 łyżeczka miodu
400 g mleka w proszku (nie granulowanego)
50 ml ciemnego rumu
350 g herbatników
50 g  płatków migdałowych
50 g migdałów całych

 PRZYGOTOWANIE:
Mleko, kakao, margarynę, cukier i miód doprowadzamy do wrzenia, następnie odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. W tym czasie herbatniki kruszymy na drobne kawałki (zostawiamy około 15 herbatników) i dodajemy płatki migdałowe oraz posiekane migdały. Gdy masa kakaowa przestygnie dodajemy do niej powoli mleko w proszku ciągle mieszając mikserem. Po dodaniu całości mleka w proszku miksujemy wszystko jeszcze około 5 minut. Dolewamy rum, miksujemy. Pokruszone herbatniki i migdały wsypujemy do masy i mieszamy bardzo dokładnie. Przelewamy połowę masy do formy, wsypujemy pokruszone pozostałe herbatnik i zalewamy resztą masy. Zwilżoną dłonią uklepujemy i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. 

1 komentarz: