0,5 szklanki mleka
6 łyżek kakao
250 g margaryny
1 szklanka cukru trzcinowego
1 łyżeczka miodu
400 g mleka w proszku (nie granulowanego)
50 ml ciemnego rumu
350 g herbatników
50 g płatków migdałowych
50 g migdałów całych
Mleko, kakao, margarynę, cukier i miód doprowadzamy do
wrzenia, następnie odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. W tym czasie herbatniki
kruszymy na drobne kawałki (zostawiamy około 15 herbatników) i dodajemy płatki
migdałowe oraz posiekane migdały. Gdy masa kakaowa przestygnie dodajemy do niej
powoli mleko w proszku ciągle mieszając mikserem. Po dodaniu całości mleka w
proszku miksujemy wszystko jeszcze około 5 minut. Dolewamy rum, miksujemy.
Pokruszone herbatniki i migdały wsypujemy do masy i mieszamy bardzo dokładnie.
Przelewamy połowę masy do formy, wsypujemy pokruszone pozostałe herbatnik i
zalewamy resztą masy. Zwilżoną dłonią uklepujemy i wstawiamy do lodówki na co
najmniej kilka godzin.
blok czekoladowy dobry na wszystko :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń