SKŁADNIKI:
1 kg żeberek wieprzowych
pól kilograma ziemniaków
kardamon
pieprz czarny
papryka słodka mielona
kostka rosołowa drobiowa
oliwa z oliwek
pól kilograma cebuli
ziele angielskie
śmietana
opakowanie sosu ciemnego do pieczeni
3 ząbki czosnku
Sałatka:
pęczek rzodkiewki
kilka liści sałaty
3 pomidory
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Żeberka płuczemy, posypujemy przyprawami i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową. Cebulę obieramy, kroimy w półtalarki i smażymy z dodatkiem soli i pieprzu. Pod koniec smażenia dodajemy jeszcze posiekany czosnek, mieszamy i wrzucamy wszystko do żeberek. Dusimy 20 minut. Następnie dodajemy kardamon, pieprz, ziele angielskie i znów dusimy. Śmietanę, sos do pieczeni i odrobinę wody mieszamy dokładnie np. w kubku i dolewamy do żeberek. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez około godzinę tak by mięso odchodziło od kości. W czasie, gdy mięso się dusi obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Warzywa na sałatkę myjemy, kroimy i wkładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz podlewamy oliwą z oliwek. Mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz