Mięso:
6 plastrów schabu
pieprz czarny mielony
sól
olej do smażenia
czubryca czerwona
koperek suszony
suszona natka pietruszki
suszona bazylia
sól czosnkowa
Ziemniaki: 1,5kg ziemniaków
świeży kuperek
3-4 łyżki śmietany
2 łyżki masła
sól
Sos:
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
sól
pieprz czarny mielony
Dodatki:
+kilka sztuk migdałów
+ marynowane grzybki
PRZYGOTOWANIE:
Schab płuczemy i przyprawiamy z dwóch stron przyprawami (pieprz, sól, czubryca czerwona, koperek ,natka pietruszki , bazylia, sól czosnkowa). Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso z obu stron przez 2-3min. Mięso przekładamy do garnka ,patelnie zalewamy odrobiną wody (tak by wydobyć cały aromat smażonego mięsa który pozostał na patelni) i zalewamy mięso wodą z patelni, gotujemy pod przykryciem. Ziemniaki obieramy , płuczemy, zalewamy wodą i doprawiamy solą, gotujemy do miękkości. Kiedy mięso już będzie miękkie próbujemy sos w razie potrzeby doprawić, odlać troszeczkę sosu do kubeczka dodać śmietanę i mąkę, dobrze wymieszać i wlać do garnka, mieszając aby nie powstały grudki, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Ziemniaki ubijamy z śmietaną, masłem i świeżym koperkiem. Migdały prażymy na maśle, podajemy jako dodatek do ziemniaków. Danie podajemy z grzybami marynowanymi.
6 plastrów schabu
pieprz czarny mielony
sól
olej do smażenia
czubryca czerwona
koperek suszony
suszona natka pietruszki
suszona bazylia
sól czosnkowa
Ziemniaki: 1,5kg ziemniaków
świeży kuperek
3-4 łyżki śmietany
2 łyżki masła
sól
Sos:
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
sól
pieprz czarny mielony
Dodatki:
+kilka sztuk migdałów
+ marynowane grzybki
PRZYGOTOWANIE:
Schab płuczemy i przyprawiamy z dwóch stron przyprawami (pieprz, sól, czubryca czerwona, koperek ,natka pietruszki , bazylia, sól czosnkowa). Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso z obu stron przez 2-3min. Mięso przekładamy do garnka ,patelnie zalewamy odrobiną wody (tak by wydobyć cały aromat smażonego mięsa który pozostał na patelni) i zalewamy mięso wodą z patelni, gotujemy pod przykryciem. Ziemniaki obieramy , płuczemy, zalewamy wodą i doprawiamy solą, gotujemy do miękkości. Kiedy mięso już będzie miękkie próbujemy sos w razie potrzeby doprawić, odlać troszeczkę sosu do kubeczka dodać śmietanę i mąkę, dobrze wymieszać i wlać do garnka, mieszając aby nie powstały grudki, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Ziemniaki ubijamy z śmietaną, masłem i świeżym koperkiem. Migdały prażymy na maśle, podajemy jako dodatek do ziemniaków. Danie podajemy z grzybami marynowanymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz